Ty syčáci, Už jsme doma  (open air)
KONCERT / Hudba – Indie / Alternative, Punk

Ty syčáci, Už jsme doma (open air)

čtvrtek 27. června od 19:30
Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha
Vstupenky
Cena 299
prodej do 27. června

O akci

Tradiční koncert v sérii "rozloučení se sezónou"

UŽ JSME DOMA
Punková avangtarda s trubkou

Jak v České republice, tak v zahraničí není podobná hudba, jakou UJD hraje, k nalezení. Je punkově divoká, naléhavá, zároveň kompozičně náročná, do detailu propracovaná s nadčasovými texty. Typický je zvuk trubky, sbory, neuvěřitelné tempo a živá vystoupení, která oplývají silnou energií a humorem. Snad i proto jejich publikum s nimi nestárne.

Kapela Už jsme doma vznikla v Teplicích v roce 1985. Asi po půl roce do kapely přišli Miroslav Wanek a Romek Hanzlík z legendární punkové skupiny F.P.B. a přinesli sebou i styl práce a jinakost, kterou se F.P.B. vyznačovali. Na hudbu Už jsme doma měla kromě F.P.B. znatelný vliv i avantgardní scéna Rock in Opposition v čele s The Residents a v neposlední řadě i punková scéna (Damned, Eba Grön). Na české scéně patřili a patří do rodiny skupin jako Psí vojáci, Dunaj, Dybbuk či Krásné nové stroje.

Před Listopadem byli stupidním systémem dotlačeni téměř do ilegality, víceméně bez možnosti legálně hrát na veřejnosti nebo nahrávat desky. Po Listopadu však záhy pronikli především díky své sofistikované originalitě, píli a vůli, do evropských klubů a vzápětí až na severoamerický kontinent a do Japonska, kde slavili a stále slaví úspěch při pravidelném koncertování. Do současné doby reprezentovali českou kulturu svou originální hudbou ve více než 40 zemích (jen v USA přes 700 koncertů) na 4 kontinentech a stali se tak respektovanou součástí světové avantgardy.

Kapela často podniká výpravy do dalších oblastí umění – hudba k animovaným filmům (večerníček Krysáci; Fimfárum – za hudbu byl Míra Wanek nominován na Českého lva), divadlu (Ex-divadlo Zvolen, Minor, atd.).

UJD:

Miroslav Wanek – kytara, klávesy, zpěv
Pepa Červinka – basa, zpěv
Adam Tomášek – trubka, zpěv
Vojtěch Bořil – bicí, tlesk, brek
Martin Velíšek – štětce

---------------------------------------------------------------------

TY SYČÁCI
Zhudebněná fyzická poezie

Kapela vznikla v roce 2000 z iniciativy Petra Váši (Z kopce, Ošklid, Jasná páka), jedné z nejpozoruhodnějších postav české alternativní scény. Váša je výjimečný zpěvák, textař, performer a experimentátor, jediný český muzikant schopný hrát doslova celým tělem (on sám tento styl, který jej proslavil už při sólovém vystupování, nazývá „fyzické básnictví“).

V novém triu se Váša spojil s polovinou zaniklé formace Pluto - Petrem Zavadilem (Ještě jsme se nedohodli, Mucha) a Tomášem Fröhlichem. Specialitou kapely je, že nemá bicí (i když na albu Bum Bum Bum se dočasně spojili s bubeníkem Květů Alešem Pilgrem) a perkuse či jiné rytmy obsluhují všichni členové - například i "bubnováním" na vlastní těla.

​Největšími devízami Těch Syčáků je nekompromisní, ostrý styl a vytrvalost ve ztvárňování vlastních představ. Co platilo pro fyzického básníka Vášu, platí i pro kapelu: nepřizpůsobuje se žánrům, ale sama si je vytváří.

V listopadu 2018 vyšlo zatím poslední album The Tramp! volně navazující na album Eldorado z roku 2013. Společně tvoří dvě části jednoho celku, posledního dílu syčácké trilogie o dětech, rodičích a prarodičích, kterému předcházely experimentální „opery“ SSSS (2002) a Lišák je lišák (2005). 

Petr Váša - zpěv, deklamace, tleskání, tanec v sedě
Petr Zavadil - kytara, perkuse, zpěv
Tomáš Fröhlich - baskytara, perkuse, stick, zpěv

 

Vystupující

Ty Syčáci (CZ) – web / fb / bandzone / youtube / Spotify Už jsme doma (CZ) – web / fb / soundcloud / bandzone / bandcamp / insta / youtube / Spotify

Pořadatel

Kaštan - Scéna Unijazzu