UNIfest 2024: November 2nd, Kalle, sinks, James Harries aj.
FESTIVAL / Hudba – Experimentální, Folk / Country, Rock

UNIfest 2024: November 2nd, Kalle, sinks, James Harries aj.

sobota 14. září od 15:00
Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha
Vstupenky
od 299 do 325 Zobrazit ceny
prodej do 13. září

Vstupenka - první vlna

Základní cena 299 Kč Koupit

Vstupenka - druhá vlna

Základní cena 325 Kč Koupit

O akci

Čtvrtý ročník festiválku, pořádáného Kulturním magazínem UNI

Opět proběhne na dvou open-air a jedné vnitřní scéně břevnovského klubu Kaštan.

Vystoupí:

NOVEMBER 2nd (CZ)
Kapelu November 2nd založili koncem 90. let v Hranicích zpěvačka a kytaristka Saša Langošová a kytarista Roman Helcl. Už debutová nahrávka Midnight Desert jim přinesla nominaci na cenu Anděl pro nováčka roku. Jejich druhé album Little Miss Behavin' & The Troublemakers si zas vysloužilo nominace na výroční ceny televize Óčko v kategoriích Nejlepší česká zpěvačka a Nejlepší český pop. Po letech fungování mají za sebou úspěšná turné po Evropě a USA, a předskakovali takovým jménům jako jsou Alanis Morissette, Suzanne Vega, Spin Doctors, Bryan Adams nebo David Gahan. Zatím poslední eponymní deska z roku 2023 získala Cenu Anděl za Album roku.

BABA IAGA (SWE)
Od svého vzniku v roce 2017 jsou ve zvláštní symbióze s rodným městem Stockholm. Jak ovlivňují, tak jsou ovlivňováni jeho chladnou, drsnou a zároveň vstřícnou undergroundovou sférou. S rytmy, kterým nechybí ani taneční potenciál,
se jejich hudba pohybuje na pomezí hlučného post-rocku, kraut-rocku a punku. Kdybyste se jich však zeptali, řekli by vám to jednoduše; "Hrajeme rock'n'roll".  V roce 2022 se rozhodli vystoupit ze stínu rodného kraje a poprvé vyrazili na větší turné končící v Kodani, které mělo úspěšné reakce, takže se letos v září vydají na turné po Evropě znovu, tentokrát na podporu aktuálního debutového alba.
 

JAMES HARRIES (GB/CZ)
Písničkář původem z anglického Manchesteru, od roku 2000 usazený v Praze, odkud ale vyráží koncertovat po celém světě. Jeho hudební styl lze těžko zařadit, sám říká, že hraje něco mezi folkem, rockem a country, ale je úspěšný i na popové scéně. Nahrál osm řadových alb, které jsou oceňované kritiky po celém světě. Jako první na světě natočil své album s názvem „Voice Memos: a collection of songs I recorded on my phone" na mobilní telefon a umístil ho ke stažení na své webové stránky. Jeho hudba se také často objevuje ve filmech a jeho písně zní ze snímků Snowboarďáci, Bobule, Rafťáci nebo Lidice.


KALLE (CZ)
Táborské duo Veroniky a Davida Zemanových je pověstné skladbami prodchnutými intimní atmosférou a silnými emocemi. Původně vznikli  v roce 2013 jako vedlejší projekt ke kapelám Nod Nod a Veena, časem je ale přerostli svým ohlasem i častým oceňováním jejich nahrávek - zatím vydali čtyři alba, z nichž tři získala Cenu Anděl. "Svým rozvážným klidem nastavují zrcadlo světu v křeči. Letní nahrávky s podzimní atmosférou vynikají vkladem autorské dvojice, která reflektuje své unikátní skladatelské i životní zkušenosti. Po vzoru magického realismu prolínají skutečnost s fantazií v uhrančivý slowcore hudební proud," napsali o nich.

SINKS (CZ)
Přímočarost, špína a atmosféra zaplivaného klubu. Výbušné brněnské trio ve své expresivní hudbě obaluje vlivy devadesátkového post-punku a autentickou poetiku do kousavé vrstvy noisu. Výsledkem je intenzivní, interaktivní sonický zážitek, který se chvílemi přibližuje hranicím posluchatelnosti.  Nepřehlédnutelným prvkem živých vystoupení sinks je autenticita jejich projevu. Po třech EP a eponymním debutu z roku 2021 vydali sinks v listopadu 2023 druhé album Born into this only to get through this (oboje na Korobushka records). Koncertně patří k tomu nejlepšímu, co lze vidět na českých pódiích. 

ZAPOMĚLSEM (CZ)
Hudební projekt Zapomělsem, za kterým stojí brněnsko-jesenický songwriter Aleš Macenauer, zaujal v roce 2021 českou alternativní scénu albem Měsíc ve váze. Původní folková estetika se z jeho druhé desky Jesnou z roku 2023 vytrácí a album se posouvá k elektronickému zvuku, jemuž dominují syntezátory, taneční beaty a post-punkové kytary. Autor si zde zachovává svůj příznačný písničkářský rukopis, produkcí se však tentokrát přenáší na parket „smutné diskotéky“. Vlajkový singl Smál jsem se a hvězdy padaly stále rotuje na stanicích jako Radio 1 a Radio Wave, některé další skladby se objevily např. i na Radiu Proglas.

TEREZA HRABINI (CZ)
Nenápadná ale uhrančivá brněnská písničkářka loni debutovala albem Přerod na kterém nabízí autorské písně v ambientní náladě. Kytara a jemná elektronika prostupují skladby ve kterých hlas Terezy povznáší do snových dálek a přibližuje do krajin srdce. Skrze písně se posluchači proplétají skrz zranění, bolest až k nalezení stability v kráse pomíjivého lidského života. Ponořte se do hlubin vnitřního světa a připravte se na hudební dobrodružství, které vás zavede do nejzazších zákoutí emocí a zvuků.

DOMALIS & ORALIS (CZ)
Nejnovější jméno letošního ročníku představuje společný projekt moravského bluesového písničkáře Jana Fice a kytaristy rockové kapely DPvJU Maxe Brauna. Výhradně akustické duo se rozhodlo na bázi nových originálních písní testovat nejrůznější souzvuky akustických nástrojů (akustické a resofonické kytary, cigar boxu, banja, ukulele, buzouki apod.).

RUSSIAN SLEEP EXPERIMENT (CZ)
Příbramská kapela je "hudebně-edukační projekt (který však není financován ministerstvem školství, mládeže a kocoviny)". Toto sametově hebké těleso vzniklo v random hospodě v prosinci roku 2018 a od té doby ozařuje svět svojí prvotřídně mimořádnou pseudo-populární hudbou, která všem vytře zrak. "Jako kdyby měl Petr Marek temné období," pravili o nich ve Startéru na Radiu Wave. Proto připoutat a hurá do světa radioaktivních koťátek.

 

Vystupující

November 2nd (CZ) – web / fb / soundcloud / bandzone / bandcamp / insta / youtube / Spotify Kalle (CZ) – bandcamp / insta / youtube / Spotify sinks (CZ) – fb / bandcamp / youtube / Spotify James Harries (GB) – web / fb / bandcamp / insta / youtube / Spotify

Pořadatel

Kaštan - Scéna Unijazzu