LETEM ČESKÝM INTERNETEM
KONCERT / Hudba – Jazz, Rock

LETEM ČESKÝM INTERNETEM

čtvrtek 26. září od 19:30
Musilka, Brno
Vstupenky
konec prodeje 7 dní

O akci

Koncert LETEM ČESKÝM INTERNETEM

Jazz-rocková kantáta pro smíšený sbor, klavír, marimbu a bicí nástroje.

Hudba: Zdeněk Král
Text: Martin Franze
Musica da camera Brno - Dalibor Svitavy - K dur Kuřim
Komorní sbor Lenky Dohnalové-Mlynářové
Zdeněk Král /klavír/ * Lenka Titzová /marimba/
Jakub Kub * Lukáš Mller * Ondřej Vyhnalík /bicí nástroje/
Renáta Vozková * Rostislav Zbožínek * Lenka Knechtlová /sólisté/
Martin Franze /dirigent/

Více informací

Jazzrocková kantáta LETEM ČESKÝM INTERNETEM vznikala postupně od konce roku 2021. Hlavním zdrojem libreta (autor Martin Franze) je poetika nadpisů internetových článků a příspěvků na sociálních sítích. Přes bulvární tématiku, vztahové problémy, sportovní zprávy a esoterické vytržení smyslů se dějová linka postupně prokouše ke kultuře, politice a Facebooku, aby na závěr ještě stihla obsáhnout moudrá shrnutí a skončila v radostné extázi moravské pseudolidové písně. Ze stručné charakteristiky by se mohlo na první pohled zdát, že jde jen o prvoplánovou legraci. Avšak kdoví, jestli není opak pravdou?

Autor hudby (Zdeněk Král) zachoval lehkost a nadsázku „internetových“ frází a podařilo se mu propojit hudbu a text do jednoho logického celku. Současnému vyznění díla odpovídá i žánr, který odkazuje k divadelní a filmové hudbě, minimalismu, jazzu, rocku a popu. Kantáta je komponována pro smíšený sbor a atraktivní instrumentální doprovod baterie bicích nástrojů (s výrazným podílem marimby) a klavíru. Poprvé zazní na Musilce v moderním orchestru také baskytara, nebo kontrabas, takže zvuk bude zase o něco barvitější.

Světová premiéra proběhla v brněnském Besedním domě 12. listopadu 2022 v rámci slavnostního koncertu k 25. výročí sboru Musica da camera Brno. A teď už je to tedy na Vás, divácích a posluchačích, abyste pronikli na koncertě do tajů internetové kultury a zhodnotili, jak se to celé povedlo. Aktualizované informace najdete vždy na www.mdcb.cz

Pořadatel

Kulturní středisko Omega