Smích a pláč - jazz a poezie
KONCERT / Hudba – Jazz

Smích a pláč - jazz a poezie

čtvrtek 19. září od 20:00
Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha
Vstupenky
Cena 200
konec prodeje 11 dní

O akci

Večer  jazzu a poezie  ukáže originální přístup tvůrců k práci s verši. Kromě známých  jazzových skladeb  zazní písně vytvořené přímo pro tento pořad. Divák si tak může  nejen poslechnout přednes básně, ale hned ji následně  uslyší i ve zhudebněné   podobě. Verše amerického básníka Lawrence Ferlinghettiho jsme nevybrali pro tuto formu náhodně. Je to básník s jazzem přímo spjatý a jeho verše jsme si prostě zamilovali. Budeme rádi, kdyby se líbili vám.

Robert Fuchs – hudba , klavír a zpěv

Vlasta Korbová  a Arnošt Proschek –přednes

Více informací

                                                                      

 

Otevřené zájmové sdružení výkonných umělců s cílem připomínání českých národních hodnot a oslavy světového kulturního dědictví                            uvádí na scéně UNIJAZZu KAŠTAN, večer Jazzu a poezie,

SMÍCH A PLÁČ….

Verše Lawrence Ferlinghetti

Hudba Robert Fuchs

 

Lawrence Ferlinghetti  narodil se 1919 v New Yorku a zemřel 2021 v Kalifornii.  Vystudoval žurnalistiku  na universitě v Karolíně a získal doktorát z poezie               na Pařížské Sorboně. Ve svých dílech oslavuje lásku, sex a svobodu a útočí             na materialismus. Roku 1958 vydal svoji první sbírku básní Lunapark v hlavě         (A Coney Island of the Mind), která byla ve své době jednou z nejlépe prodávaných básnických knih. Byl také malířem, cestovatelem a nakladatelem, který vydával především beatnické básníky a spisovatele.

 

Robert Fuchs -  klavír a zpěv

Mimořádný talent se u něj projevil už v dětství. Jako čtrnáctiletý klavírista  koncertoval s vlastní kompozicí Ruská svita. V osmnácti letech se stává prvním         a nejmladším českým žákem Petra Ebena v oboru skladby na Akademii Múzických umění v Praze.  K jeho nejlepším skladbám patří Jarní kvintet (premiéra 1991, Jahanesburk) nebo Monumentum per Olivier Messiaen (premiéra Londýn 1994).       Po několikaleté odmlce se vrací na koncertní pódia jako citlivý interpret s orientací na vrcholná díla J. S. Bacha, W. A. Mozarta a I. Stravinského, ale zabloudí i do jazzu.  

Vlasta Korbová - přednes

Vystudovala Ježkovu konzervatoř v Praze - herectví, moderování a improvizaci        u prof. Ivana Vyskočila a režisérky Věry Jordánové.  Po absolvování účinkovala v Památníku národního písemnictví a v pražské Viole. Zanedlouho herectví zvítězilo nad původní profesí právničky a odešla do ostravského divadla pro děti a mládež. Herecké profesi a recitování se věnovala i po svém návratu do Prahy, kdy se rovněž začala věnovat lektorskéčinnosti.

Arnošt Proschek - přednes

Vystudoval obor hudebně-dramatický na Státní konzervatoři Praha pod vedením významných osobností jako Jaroslavy Adamové nebo Luďka Munzara. První angažmá získal v Hradci Králové. Působil především v ND v Brně a v Žižkovském divadle v Praze. Hostoval v celé řadě divadel například ND v Praze, v Divadle         na Vinohradech. Od počátku své herecké kariéry spolupracuje s českými                 a zahraničními filmovými a televizními produkcemi. V současné době se věnuje také organizování koncertů a komponovaných pořadů.

 

                                                  www.hudbaaslovo.cz     

Pořadatel