Apolena Vanišová, Hedvika Řezáčová: Ana Pego /Malá inventura
DIVADLO / Děti

Apolena Vanišová, Hedvika Řezáčová: Ana Pego /Malá inventura

neděle 6. října od 16:00
DIOD, Jihlava
Vstupenky
Cena 150 Zobrazit ceny
prodej do 6. října

Základní vstupenka

Základní cena 150 Kč Koupit
Děti, senioři, ZTP 120 Kč Koupit

O akci

Divadelní inscenace pro děti i jejich dospělé inspirovaná knihou Plasticus maritimus.

Když byla Ana malá, bydlela se svými rodiči přímo u pláže. U pláže, které říkala „moje pláž“. Bylo tu seskupení kamenných desek, mezi kterými se tvořila přílivová jezírka, která při odlivu sloužila jako útočiště pro nejrůznější živočichy a rostliny. Při přílivu tady Ana plavala a potápěla se, při odlivu zkoumala jezírka a přemýšlela. Postupem času si uvědomila, že se tu čím dál častěji objevuje plast. Rozhodla se ho sbírat a pojmenovat jako druh. Vystudovala mořskou biologii a rybolov a přestože dospěla, její zvědavost a zájem o moře ji nikdy neopustily.

Beachcleaner je člověk, který čistí pláže. Beachcomber je člověk, který nejenže odpadky na pláži sbírá, ale zároveň se zajímá o jejich původ a historii. U nás moc pláží nemáme, ale i na těch několika málo v Praze toho vždycky hodně najdeme. Mohou to být nejrůznější kamínky, mušle a vybělené kosti, ale i odpadky - omleté střípky barevných plastů, rybářské třpytky, zátky, knoflíky. Nesejde na tom, že nemáme moře, všichni tuhle radost ze sbírání známe. Předměty, které najdeme, jsou zajímavé svou jedinečností, příběhem, který prozrazují. Mohou nám říct něco nového, jak o nás samotných, tak o světě, ve kterém žijeme. A tak se může stát i nalezený odpadek pokladem.

Opřeni o zábradlí v holešovickém přístavu koukáme do vody a přemýšlíme o tom, že když existuje nějaký problém, který nám dělá starosti, potom má smysl začít hledat řešení a věřit v to, co děláme. Nezáleží na tom, kolik nám je let, co nás baví, nebo na tom, že se ze začátku můžeme cítit trochu osamělí. I jeden člověk toho může hodně změnit.

autor: Isabel Minhós Martins, Ana Pêgo, Hedvika Řezáčová, Apolena Vanišová překlad: Nikola Skulinová; koncept a režie: Apolena Vanišová; hudba a zvuk: Petr Zábrodský; foto: Johana Střížková; hraje: Hedvika Řezáčová; premiéra: 10. června 2023, Punctum, Krásova 27, Praha 3

Projekt je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy, Ministerstva kultury České republiky a Státního fondu kultury České republiky.

Kniha Plasticus maritimus byla poprvé publikována v portugalštině a tato inscenace vznikla se souhlasem Editora Planeta Tangerina, Portugalsko. Všechna práva vyhrazena. Text © Ana Pêgo a Isabel Minhós Martins Ilustrace © Bernardo P. Carvalho Český překlad knihy vyšel v roce 2020 v nakladatelství jakost.

Festival Malá inventura pořádá NOVÁ SÍŤ z.s. ve spolupráci s partnery v regionech ČR. https://www.malainventura.cz/cz

Pořadatel

DIOD - divadlo otevřených dveří