Vánoční koncert pěveckého sboru Smetana Hradec Králové
KONCERT / Hudba – Klasika

Vánoční koncert pěveckého sboru Smetana Hradec Králové

středa 18. prosince od 19:00
Kaple Zjevení Páně, Smiřice
Vstupenky
Cena 250 Zobrazit ceny
prodej do 18. prosince

Přízemí / zóna 1

Základní cena 250 Kč

Přízemí / zóna 2

Základní cena 250 Kč

Přízemí / malá lavice

Základní cena 250 Kč

Levý balkon 1

Základní cena 250 Kč

Levý balkon 2

Základní cena 250 Kč

Pravý balkon 1

Základní cena 250 Kč

Pravý balkon 2

Základní cena 250 Kč

Oratoř

Základní cena 250 Kč

O akci

Česká mše vánoční J. J. Ryby "Hej,mistře" a vánoční písně v podání Smíšeného pěveckého sboru SMETANA Hradec Králové. Spolu s nimi vystoupí hosté z USA: Deborah Charron (soprán), Colleen Šust (mezzosoprán) a smiřický rodák Michael Šust (bassbaryton).

Více informací

Smíšený pěvecký sbor Smetana Hradec Králové patří již mnoho let k předním vokálním tělesům v České republice. Byl založen v roce 1922. Sbor je členem Unie českých pěveckých sborů.

Repertoár zahrnuje skladby všech hudebních období od renesance po současnou českou i světovou autorskou sborovou tvorbu a úpravy lidových písní.

V poslední době sbor spolupracuje s Litomyšlským symfonickým orchestrem, Královehradeckým komorním orchestrem a Symfonickým orchestrem Konzervatoře Pardubice. Sbor dlouhodobě spolupracuje s varhaníkem Václaven Uhlířem, v posledních letech s klavíristkou Radkou Jiráčkovou, Od září 2014 vede sbor Jan Jiráček DiS.

V roce 2022 si sbor připomněl 100 let od svého založení a uspořádal sérii koncertů se Symfonickým orchestrem Konzervatoře Pardubice, na nichž uvedl dílo Missa solemnis českého skladatele Václava Jana Tomáška.

V roce 2023 sbor zpíval na 18 koncertech v našem Královehradeckém kraji, uspořádal zájezd na Mezinárodní festival sborů do Českých Budějovic a Českého Krumlova, kde zpíval na třech koncertech a v listopadu odjel na koncertní turné do USA na Floridu a odzpíval čtyři koncerty.

V letošním roce se věnujeme převážně české sborové hudbě, nechť pořádáme koncerty k Roku české hudby a 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany.

Václav Uhlíř (1954) je významný český varhaník, organolog a hudební pedagog. Po maturitě na gymnáziu v Hradci Králové byl přijat na Akademii múzických umění v Praze do třídy Prof. Jiřího Reinbergera. Absolvoval v roce 1980 u Prof. Milana Šlechty. Během studia se úspěšně zúčastnil několika varhanních soutěží. Od roku 1970 působí na kůru kostela Panny Marie v Hradci Králové jako varhaník a sbormistr. Od roku 1974 se soustavně věnuje koncertní činnosti u nás i v zahraničí. Zajímavé jsou rovněž nahrávky pro rozhlas a hudební vydavatele. Z jeho četných nahrávek pro rozhlas stojí za zmínku zejména cyklus českých historických varhan a diskografie s téměř 30 CD. V letech 1983 – 2019 vyučoval na pardubické konzervatoři a od roku 1990 zastává na biskupství v Hradci Králové funkci diecézního organologa. Je rovněž spoluautorem publikace Historické varhany v Čechách (Libri 2000) a autorem monografie Varhany královéhradecké diecéze (Garamon 2007).

Za dlouholetou službu církvi a zejména péči o varhany v diecézi byl na návrh biskupa Mons. Dominika Duky v roce 2008 oceněn papežem Benediktem XVI. vyznamenáním Pro Ecclesia et Pontifice. Je také držitelem ocenění za celoživotní dílo od Královéhradeckého kraje a Města Hradce Králové.

 

Pořadatel

Kulturní středisko Dvorana, s.r.o.