Marek Orko Vácha & Zbigniew Czendlik - LÁSKA TVOŘÍ KRÁSU
PŘEDNÁŠKA / SETKÁNÍ / MEETING / Komunita / Hnutí / Osobní rozvoj / Stand-up / Talk show / Vzdělávání / Zájmy / Hobby / Zdraví / Životní styl

Marek Orko Vácha & Zbigniew Czendlik - LÁSKA TVOŘÍ KRÁSU

středa 22.1.2025 od 17:00
Zámek Křtiny, Křtiny

Koná se v rámci

Vstupenky
Cena 350
prodej do 21.1.2025

O akci

Duet Marka Orka Váchy se Zbigniewem Czendlikem na téma "Láska tvoří krásu".

Přednáška na motivy stejnojmenné knihy. Kolikrát jsme z kazatelen slyšeli, že Pán Bůh stvořil svět z lásky! Pavel řekne, že v tom, co nazýváme God, Dios, Dieu nebo Bůh, žijeme, pohybujeme se a jsme, jsme uvnitř něj. Jan řekne, že to ono je láska. Je-li Bůh láska a je-li láska tvořící tak, že dá vzniknout vesmíru z ničeho, pak je lidská láska taky taková, láska je jedna. Láska nejen odkrývá zlaté poklady uvnitř duše člověka, ona je především tvoří. Láska tvoří krásu, láska umí v člověku vytvořit něco, co zde dříve nebylo, a nyní je. Každý sebemenší dobrý čin je fraktálem velkého třesku, je dotekem Boha, tvoří tento vesmír. Co by se stalo, kdyby člověk konečně začal milovat Boha, a co by se stalo, kdyby člověk konečně začal milovat člověka!

Akce se uskuteční ve Společenském sále Zámku Křtiny.

Vystupující

Marek Orko Vácha (CZ) – web / fb / insta / youtube

Více informací

Zbigniew Jan Czendlik (1964), řečený Zibi, je římskokatolický kněz polské národnosti působící v České republice a od roku 1992 děkan lanškrounský. Je mediálně známý zejména díky přátelským vztahům s řadou osobností z oblasti kultury, šoubyznysu a sportu.

Působí rovněž jako moderátor, např. v pořadu Českého rozhlasu 2 Jak to vidí (2015) a moderoval rovněž cyklus Uchem jehly v České televizi (2011-2022).

Rád sportuje, dříve hrával fotbal a tenis, nyní se věnuje golfu, v zimě si rád zalyžuje. Aktivně se podílí na charitativních a sociálních projektech různého typu, za účelem podpory seniorů či dětí s hendikepem. Je patronem psího útulku.

V říjnu 2016 vyšla kniha Zbigniewa Czendlika a Markéty Zahradníkové s názvem Postel hospoda kostel, za níž obdrželi cenu čtenářů v rámci soutěže Magnesia litera 2017. V roce 2018 vyšel polský překlad této knihy “Bóg nie jest automatem do kawy”. Koncem roku 2018 se na trhu objevila kniha s přepisy rozhovorů s několika českými osobnostmi z pořadu ČT Uchem jehly, jehož byl Zbigniew moderátorem. Nese název Uchem jehly: Zbigniew Czendlik a jeho hosté. V roce 2020 pak její 2. díl. A do třetice vyšla na podzim 2019 kniha Farská kuchařka, jíž je spoluautorem. V roce 2021 si zahrál po boku Bolka Polívky roli faráře ve filmu Gump-pes, který naučil lidi žít a v březnu 2024 přišlo do kin pokračování Gump-Jsme Dvojka. Pro ČT natočil v roli moderátora dokumentární cestopisný cyklus V karavanu po Polsku (2024).

 

Marek Orko Vácha (1966), řečený Orko, je římskokatolický kněz, přírodovědec, pedagog, spisovatel, skaut, farář ve farnosti Lechovice u Znojma a zároveň fkaplan akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze. Je přednostou Ústavu etiky na III. lékařské fakultě UK Praha. Vystudoval obor molekulární biologie a genetika na Přírodovědecké fakultě MU Brno a teologii pak v Olomouci a Bruselu. Účastnil se dvou výprav na Antarktidu (1997 a 2000). Šest měsíců žil v trapistickém klášteře ve Francii (2002). Publikuje v řadě odborných i populárních periodik, zabývá se problematikou etiky v biologii, genetice, klinické medicíně, ale i obecným tématům morálky. Je autorem více než dvaceti knih, mezi nimi s názvem Nevyžádané rady mládeži (2017), která vzbudila velký ohlas. V listopadu 2018 vyšel další titul z jeho autorství, s názvem Radost z Boha a mezi další tituly patří Láska tvoří krásu a posledním je knižní rozhovor Když za nás Bůh netahá kaštany z ohně. Je zván na akce různého typu, kde přednáší na rozličná témata. Rád chodí po planetě Zemi, protože je krásná. Z živočichů jej fascinují motýli, pro jejich krásně namixované barvy.

Koná se v rámci

Marek Orko Vácha

Marek Orko Vácha - UMĚNÍ ŽÍT - 13. října od 15:00, Zámek Křtiny, Křtiny

Marek Orko Vácha - CHUŤ ŽÍT - 24. listopadu od 15:00, Zámek Křtiny, Křtiny