Duchovní a totalita
DIVADLO / Představení

Duchovní a totalita

sobota 5. října od 18:30
Konferenční sál IC Broumov, Broumov
Vstupenky
Cena 290 Zobrazit ceny
prodej do 5. října

Základní vstupenka

Základní cena 290 Kč Koupit
studenti do 26 let 190 Kč Koupit

O akci

Duchovní a totalita – Josef Zvěřina a zápas za duchovní svobodu v komunistických kriminálech

Oba totalitní režimy 20. století, nacistický i komunistický, přinesly církvím a jejich zástupcům i věřícím v Československu (potažmo v celém východním bloku) tvrdé pronásledování. To, co za šest let nezvládla zlikvidovat nacistická snaha o zničení církevních struktur a elit jako nositelů významné části národní identity, to znovu pronásledoval komunistický režim. Pokračoval v tom systematicky a vytrvale po čtyřicet let. Duchovní byli odsuzováni k trestům vězení i smrti, k vysilující a zdraví ohrožující dřině v pracovních táborech, zvláště při těžbě uranu, všemožně utiskováni, ponižováni a šikanováni. Materiální i kulturní hodnoty spojené s působením církevních institucí, škol a klášterů byly bezohledně ničeny.

Záměrem scénického dokumentu je představit životní pouť a pastorační činnost Josefa Zvěřiny v komunistických kriminálech, tedy pod likvidačním tlakem totalitního režimu a jeho aparátu. Hlavní důvod, proč se chceme tomuto tématu tak zevrubně věnovat, je fakt, že stopa vykořenění vlivu duchovenstva samozřejmě zeje do našich časů: náboženský život a vše, co k němu patří, se ocitl na okraji zájmu naší společnosti. V tomto příznačném mlčení dnes žijeme a jsme tak dědici minulosti, ve které jsme nežili, ale která je nyní naší přítomností. Přítomností, která nám dává stejné otázky, výzvy a úkoly, protože je nabíledni, že minulost a její souvislosti si nepřipomínáme proto, aby se neopakovala, ale právě proto, že je stále s námi. Vidíme to dobře, pokud jsme toho schopni, na stavu naší země a na mocenském dění ve světě.

 

hrají: Cyril Dobrý, Jakub Gottwald, Martin H. Krupa, Miloslav Mejzlík, Marek Pospíchal, Tomáš Bambušek

autor: Miroslav Bambušek

režie: Miroslav Bambušek

hudba: Vladimír Franz

moderátor: Petr Fischer

 

Co je scénický dokument?

Prostřednictvím čtení archivních materiálů, projekcí dobové dokumentace, poslechu zvukových archivů a následné diskuse s historiky, odborníky a pamětníky na dané téma vzniká komplexní obraz k dané kauze, tedy něco, co se velmi těžko naplňuje jak v rámci běžné výuky ve školách, tak v rámci filmových dokumentů či odborných historických prací. 

Více informací

Pořádá Vzdělávací a kulturní centrum Broumov ve spolupráci s Městem Broumov.

Projekt je realizován za finanční podpory Královéhradeckého kraje.

 

Studio Hrdinů

Studio Hrdinů | Facebook

 

Klášter Broumov

Klášter Broumov - Vzdělávací a kulturní centrum | Facebook

Město Broumov

Město Broumov | Facebook