Navždy se uchová, Růžena Žertová
MUZEUM / HRAD / PROHLÍDKA / Umění – Architektura, Design, Výtvarné

Navždy se uchová, Růžena Žertová

neděle 22. září od 15:00
Vlastní dům Růženy Žertové, Brno
Vstupenky
Cena 150
konec prodeje dva dny

O akci

Navždy se uchová, Růžena Žertová – prohlídka atriového domu v Žabovřeskách se Šárkou Svobodovou – neděle 22. září v 15 hod, Zákoutí 3038/2, Žabovřesky

Zvenku nenápadný atriový domek na konci ulice v Zákoutí v Žabovřeskách se dá bez nadsázky označit jako „Gesamtkunstwerk“ pozdní moderny. Architektka Růžena Žertová ho navrhla, svépomocí postavila, a dokonce i zařídila vlastním autorským nábytkem.

Růžena Žertová (1932–2019) je jednou z nejviditelnějších československých poválečných architektek a designérek. Zasloužené pozornosti se jí ale dostalo až v posledních letech života, kdy jí a jejímu dílu byla věnována monografická publikace a získala řadu ocenění za celoživotní profesní přínos. Mezi její nejznámější stavby patří obchodní dům Prior v Pardubicích, Prior v Košicích a obchodní dům LABE v Ústí nad Labem, v Brně je to právě atriový dům v Žabovřeskách, dokončený v roce 1982. Dům je, vzhledem k nestabilnímu podloží zanedbaného pozemku na konci ulice, založený na pilotách, zvolené konstrukční řešení sendvičových zdí z pórobetonových tvárnic zajišťuje výborné tepelně-izolační vlastnosti a nadčasového řešení dosáhla architekta i v interiéru – korkové podlahy, dřevěné podbití stropu a vybavení sjednocené do světle krémové barvy, vytvářejí dojem vzdušného prostoru. Nábytek a bytové doplňky navrhla a zhotovila sama architektka, a to včetně hliníkových svítidel, která tehdy dodávala do sítě prodejen Dílo. Růžena Žertová zde bydlela až do roku 2019 a dům se až dodnes dochoval téměř v nezměněné podobě. 

Více informací o autorce na webu bam.brno.cz: Medailon Růženy ŽertovéHeslo k atriovému domu

Prohlídku pořádá Dům umění města v rámci projektu Brněnský arch. manuál a Fórum pro architekturu a média 4AM.

Pořadatel

Dům umění města Brna