Lenka Půžová – Real-iTy?
DIVADLO / Představení / Komunita / Hnutí / Osobní rozvoj / Tanec – Moderní, Scénický, Sólo

Lenka Půžová – Real-iTy?

neděle 13. října od 17:00
Industra, Brno
Vstupenky
od 50 do 300 Zobrazit ceny
konec prodeje 7 dní

KMDB

Základní cena 50 Kč Koupit

Symbolické vstupné

Základní cena 100 Kč Koupit

Základní vstupné

Základní cena 150 Kč Koupit

Doporučené vstupné

Základní cena 200 Kč Koupit

Férové vstupné

Základní cena 250 Kč Koupit

Donorské vstupné

Základní cena 300 Kč Koupit

O akci

Při zakončení týdenní rezidence v Industře Lenka Půžová představí work-in-progress tanečně-pohybovoé performence Real-i-Ty?, jejíž sedmiminutový prototyp poprvé uvedla v roce 2022 jako součást studia v irském Limericku a nyní pracuje na její transformaci v celovečerní formát. Toto sólo se zabývá otázkou, co je to “REALITA”. Jak dlouho trvá? Co znamená v subjektivně zkresleném světě každého z nás? Otevírá téma dočasnosti a pomíjivosti, zkreslení pohledu na totožnou věc očima různých pozorovatelů. Je naše realita skutečná či žijeme den po dni proměněný odkazem na minulost, která nás stále ovlivňuje, i když už realitou není - nebo je…? 


K tomuto tématu Lenku přivedly úvahy nad pomíjivostí okamžiku umocněné neutěšenou situací ať už v nám blízké Ukrajině či vzdálenější Palestině - ale i očividné dopady klimatických změn. Vnímání živých zkušeností toho, jak se lidský osud může změnit ze vteřiny na vteřinu, pokládání si otázek do jaké míry je jedinec schopný svoji realitu "tvarovat" a do jaké míry je mu "dána".

 

Druhým podnětem k zabývání se tímto tématem bylo časté stěhování se mezi různými kulturně-prostorovými kontexty a znovunavracení se k původnímu, vedoucí k pocitu odcizení se, ztráty a znovuhledání sebe sama. Přenesení vlastní identity z místa, které jsme právě opustili do místa budoucího, které je zároveň i místem minulým – místem, které už nese "otisk"  našeho fungování z dob dřívějších. Tento fenomén je díky globalizaci a dostupnosti cestování a střídání "domovů" mezi různými kouty světa aktuálním pro spoustu mladých lidí hledající seberealizaci a své místo v životě. Může však být takovýto způsob žití i nadále realitou, i přes očividné dopady našeho konání na planetu?

 

Cílem projektu je podpořit vnitřní i vnější dialog jedince o tom, co pro každého z nás realitou je, co jí bylo a co jí může, ale i už nemůže být. Dialog o tom, co udělat pro to, abychom neměli pocit, že jsme jen vlečeni proudem. O hledání cesty ve zdánlivě bezvýchodných situacích. O hledání smyslu v každodennosti. Zamyšlení nad tím, jak se naše každodenní realita krok po kroku mění v důsledku klimatických změn a co z této reality ještě může být zachováno tak, aby mohla být realitou dále.