Objal mě bůh a nic – Vzlet
DIVADLO / Představení / Tanec / Umění

Objal mě bůh a nic – Vzlet

neděle 27. října od 19:30
Industra, Brno
Vstupenky
od 100 do 550 Zobrazit ceny
konec prodeje 9 dní

KMDB

Základní cena 100 Kč Koupit

Symbolické vstupné

Základní cena 150 Kč Koupit

Základní vstupné

Základní cena 250 Kč Koupit

Doporučené vstupné

Základní cena 350 Kč Koupit

Férové vstupné

Základní cena 450 Kč Koupit

Donorské vstupné

Základní cena 550 Kč Koupit

O akci

Pohybově-obrazová inscenace vychází z nezveřejněných deníků výjimečného režiséra Petra Lébla (1965-1999), který byl jednou z nejvýznamnějších uměleckých osobností českého divadla devadesátých let. A to nejen profesionálního (sedm let vedl Divadlo Na zábradlí), ale i amatérského, kde v osmdesátých letech začínal.

Kromě toho, že do českého divadla přivedl – a jako jeden z mála během své krátké kariéry důsledně zkoumal – postmoderní přístup k umění, byl také komplexní, složitou personou, která nás dodnes fascinuje svou vášní pro divadlo i totální oddaností tvorbě.

O Léblovi vzniklo několik knih (jedna už dokonce za jeho života) a jeho pracovní život je bohatě zdokumentován, pro nás je však východiskem jeho soukromý deník z posledního roku života, který předčasně ukončil sebevraždou. Máme tak před sebou nejen fascinujícího tvůrce, ale i nešťastně zamilovaného člověka, často ztraceného, leckdy na pokraji šílenství, zmítaného milostným citem a doslova oslepeného láskou.

Diváci se můžou těšit na jevištní zpracování naplněné vášně pro umění a nenaplněné vášeň pro jiného člověka. Nepopisné, ne-realistické obsazení hlavní role – Lébla v jedné z jeho mnoha podob ztvárňuje tanečnice Tereza Ondrová – vylučuje životopisný přístup: nabízíme vnitřní pocity převedené v jazyk těla, ale i hudební čísla, scény smutné i veselé, scénicky obrazivé i dialogické. Jak už to tak v postmoderním divadle bývá…

Tereza Ondrová získala širší nominaci na Cenu Thálie (2023).

Lébl začínal režírovat ve zdánlivě nevyhovujících podmínkách kulturních sálů, kde se v osmdesátých letech tak dařilo amatérskému divadlu: i proto míříme s projektem inspirovaným jeho životem a tvorbou právě do Vzletu, který někdejší Dopravní podniky svým interiérem také připomíná. Uvědomujeme si všechny „nevýhody“ Vzletu pro klasické divadlo a bereme je do hry; vycházíme z přirozené architektury prostoru a ohledáváme jeho možnosti.

Jméno Petra Lébla je známé generaci dnešních čtyřicátníků (a starší), ti ještě zažili jeho premiéry. My však necílíme jenom na ně, naše inscenace je projektem o vášni a lásce jako o univerzálních tématech, nikoliv nějakým „slovníkovým heslem“. Informace bylo to posledních, co chtěl Lébl svými inscenacemi předávat...

Tvůrčí tým:

Režie: Daniela Špinar 

Choreografie: Tereza Ondrová 

Dramaturgie: Marta Ljubková 

Scéna: Lucia Škandíková 

Kostýmy: Linda Boráros 

Hudba: Matěj Kroupa

Zvuk: Matouš Pospíšil

Video: Dominik Žižka 

Světla: Jan Hugo Hejzlar  

Produkce: Denisa Sedláčková, Tomáš Sosna

 

Hrají: Tereza Ondrová, Anna Kameníková, Jáchym Sůra 

Délka představení: 90 minu