Samurajská komedie na Leitnerce
DIVADLO / Představení – Činohra

Samurajská komedie na Leitnerce

čtvrtek 24. října od 19:30
Klub Leitnerova, Brno
Vstupenky
Cena 260 Zobrazit ceny
konec prodeje 13 dní

Základní vstupenka

Základní cena 260 Kč Koupit
senior, student, dítě 150 Kč Koupit

O akci

Tři tradiční komedie kjógen:

Busu - Lahodný jed 

Inabadó - chrám Inaba

Urinusubito - Zloděj melounů

Více informací

Divadlo kjógen je profesionální divadelní soubor, který se od roku 2001 zabývá tvůrčím překladem, realizací a uváděním komedií kjógen v češtině – jevištní formou, která je zanesena na seznamu hmotného kulturního dědictví Unesco. Divadlo kjógen je jediným evropským divadelním souborem, který se soustavně věnuje žánru kjógen ve svém rodném jazyce.

Divadlo bylo založeno roku 2001, od roku 2005 funguje jako spolek. Jeho hlavními cíli jsou rozvoj netradičních forem divadla, realizace nekomerčních uměleckých, především divadelních, projektů se specializací na japonské frašky, lidové, rané a alternativní divadelní formy.

Soubor vznikl z podnětu českého dramatika, režiséra a mima Huberta Krejčího a mistra Šigejamy Šimeho (ředitele Herecké asociace her nó a kjógen, laureáta cen „Za kulturní přínos prefektuře Kjóto“ a „Za podíl na uchování tradiční kultury města Kjóto“) jako soubor, který se věnuje studiu, realizaci a uvádění japonských komedií kjógen v českém prostředí. Členy souboru sdružuje nejen zájem o tradiční japonské divadlo, ale také o různé formy lidového divadla, jako např. komedii dell´arte, alžbětinské divadlo, jarmareční divadlo, klauniádu, grotesku atd.

V lednu 2016 se dostalo souboru mimořádného ocenění: Institutem divadla Nó a kjógen při Universitě Hosei byla souboru udělena cena za mimořádné výsledky v oblasti popularizace a výzkumu komedie kjógen. Tokijská Universita Hosei a tamější institut The Nogami Memorial Noh Theatre research Institute (http://nohken.ws.hosei.ac.jp/index_en.html) jsou naprostou špičkou v tomto oboru a Divadlo kjógen je první nejaponský laureát této ceny za 29 let její historie.

Díky téměř dvacetileté existenci Divadla kjógen disponuje soubor 19 originálními překlady japonských komedií a dalšími texty, které byly realizovány a jsou na repertoáru divadla.

Pořadatel

Divadlo kjógen, z.s.