Podzemní putování ze Sloupu do Macochy
PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor

Podzemní putování ze Sloupu do Macochy

čtvrtek 7. listopadu od 19:00
Expediční klubovna, Brno
Vstupenky
Cena 50 Zobrazit ceny
prodej do 7. listopadu

Základní vstupenka

Základní cena 50 Kč Koupit
Student 20 Kč Koupit

O akci

Dokumentární film Cestou ztracené řeky přibližuje historicky první překonání podzemní trasy mezi Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi a Macochou. Jan Sirotek a Petr Chmel, za pomoci dalších 39 speleologů, symbolicky završili třistaleté úsilí generací badatelů o nalezení průběhu podzemní říčky Punkvy.. Dokument o podzemí,  odvěké touze objevovat a  kamarádství.

Úvodní přednášku před samotným promítáním, v délce asi 30 minut, přednesou režiséři Petr Šimon Janíček a Jan Sirotek. Jan, jako jeskynní potápěč a jeden z hlavních aktérů dokumentu, povypráví o historii potápění v Moravském krasu, o tom, jak vznikl nápad uskutečnit potápěčský traverz, a doplní i zajímavosti, které se do dokumentu nevešly. Sám se podílel nejen na objevování trasy mezi Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi a Macochou a nadále pokračuje v objevování neznámých prostor doma i v zahraničí.

Petr představí proces vzniku dokumentu, jak probíhalo natáčení v jeskyních a s jakými problémy se štáb potýkal. Podobně jako Jan se také účastní průzkumu jeskyní doma i na zahraničních expedicích.

Poté proběhne promítání samotného dokumentu v délce 30 minut. V případě zájmu bude následovat diskuse o filmu, nebo i obecně o jeskyních.