Předprodej byl ukončen

JAGNA + MDŽ (film+koncert) Letní kino Litoměřice
KINO / PROJEKCE / KONCERT / Film / Hudba – Folk / Country

JAGNA + MDŽ (film+koncert) Letní kino Litoměřice

středa 24. července od 20:00
Střelecký Ostrov, Litoměřice

O akci

Od 20:00 koncert kapely MDŽ

MDŽ – Muzikantky, dámy, ženy – Lucie Redlová, Beata Bocek, Eva Ludvík Kudrnová a Alžběta Jamborová.

Koncert čtyř muzikantek, jež navazují na úspěšný stejnojmenný projekt, pod kterým v letech 2013 – 2016 vystupovaly Lucie Redlová a Beata Bocek společně houslistkou Jitkou Šuranskou. Tyto tři významné osobnosti moravského folku a folkloru spolu tehdy odehrály téměř třicet koncertů, jež se vyznačovaly dramaturgickou pestrostí a ženskou živelností. Po úmrtí Jitky Šuranské na podzim 2019 to vypadalo na smutný konec projektu, Beata navíc žila dlouhodobě ve Švédsku. Před Vánoci 2020 se ale dala Beata s Lucií znovu dohromady a s pomocí posil, dalších kamarádek a výborných muzikantek Evy Ludvík Kudrnové (housle) a Alžběty Jamborové (hoboj, flétny), si spolu zahrály ve streamovaném koncertu nejen své písničky, ve kterých si navzájem hostovaly, ale právě i „Jitčiny“ lidovky. Byla to krásná vzpomínka na Jitku a večer plný radosti z hudby.

Základem programu zůstávají hlavně autorské písně Lucie Redlové a Beaty Bocek a lidovky z Valašska, Slezska i Slovácka a vytříbená dramaturgie založená na pestrosti aranží i doprovodných nástrojů (4 ženy disponují deseti nástroji).

MDŽ hraje od roku 2023 ve složení:

Lucie Redlová – kytara, mandolína, zpěv

Beata Bocek – kytara, ukulele, koncovka, akordeon, zpěv

Eva Ludvík Kudrnová – housle, zpěv

Alžběta Jamborová – hoboj, flétna, zpěv

Koncert obohacený o zážitek z vína, který zprostředkuje Noravank. 

 

Od 21:30 Projekce filmu JAGNA

Polsko, Srbsko, Litva, 2023, 114 min
Režie: DK Welchman, Hugh Welchman 

Po celosvětovém úspěchu filmu S láskou Vincent se tentokrát dvojice režisérů DK Welchman a Hugh Welchman zaměřila na jedno z nejvýznamnějších děl polské literatury „Sedláci“. Román, za nějž jeho autor W. S. Reymont získal Nobelovu cenu. Ústřední postavou příběhu je krásná Jagna, nemajetná dívka, do které se zamiluje starý a bohatý sedlák Boryna. Přes protesty své rodiny se s ní ožení. Jagna však čelí rozhodnutí, zda je pro ni důležitější spokojený život v blahobytu nebo láska k Antkovi, synovi sedláka Boryny. Bohužel v zemi tradic se lásce nepřeje. Režiséři se ve filmu vrací k polským kořenům a román Władysława Reymonta prezentují široké veřejnosti za pomoci techniky animované malby, která si již díky filmu nominovaném na Oscara S láskou Vincent získala srdce sta tisíců fanoušků po celém světě. V Jagně se nevěnovali pouze samotnému románu, ale interpretovali do něj též obrazy významných představitelů hnutí Mladé Polsko, jako je Józef Chełmoński, Ferdynand Ruszczyc nebo Leon Wyczółkowski. Jak sami říkají, byla to pro ně další objevitelská cesta, jež jim umožnila hlouběji proniknout do emocionálních možností a estetické krásy, kterou může animace v podobě speciální olejomalby přinést do filmového vyprávění.

 

Večer v rámci letního kina+ je podpořen Městem Litoměřice. 

Více informací

Na koncert navazuje projekce filmu Jagna. Lístky na koncert lze zakoupit v předprodeji samostatně (zde) nebo dohromady s filmem.

Ceny vstupného:

Koncert v předprodeji: 150 Kč/ 200 Kč na místě

Koncert a film v předprodeji: 250 Kč/ 300 Kč na místě

Vstupné na film Jagna bude možné zakoupit pouze na místě za 130 Kč.

 

Letní kino se nachází na Střeleckém ostrově v Litoměřicích (Střelecký ostrov 488).

Začátky projekcí se mohou lišit v závislosti na západu slunce, uvedený čas je pouze orientační.

Kino je částečně zastřešeno, promítá se i za nepříznivého počasí, deky s sebou, podsedáky divákům zapůjčujeme. 

Všechny cizojazyčné filmy uvádíme v původním znění s českými titulky.

Vstup se psem je možný, pokud pes nevyrušuje návštěvníky kina.