Psychedelic Cinema: Sandoz - Zlaté časy psychedelické #1
KINO / PROJEKCE / Film / Komunita / Hnutí / Osobní rozvoj / Věda / Technologie / Vzdělávání / Zájmy / Hobby / Zdraví / Životní styl / Jiné

Psychedelic Cinema: Sandoz - Zlaté časy psychedelické #1

středa 11. září od 20:00
Gabriel Loci, Praha
Vstupenky
Cena 250
konec prodeje tři dny

O akci

Psychedelické kino je nový koncept České psychedelické společnosti, kdy se návštěvníci mohou těšit na pravidelné promítání filmů s psychedelickou tématikou a navazující diskuzi s odborníky z nejrůznějších kruhů. 

V září promítáme archivní snímky od farmaceutické společnosti Sandoz, známé svým objevem, výzkumem a produkcí LSD a dalších psychedelik. V laboratořích Sandoz pracoval i sám Albert Hofmann, který zde syntetizoval první LSD. Firma v té době natáčela filmy, jež reflektují tuto výrobu a nabízejí fascinující vhled do psychedelické historie.

Projekce krátkých filmů budou rozděleny do dvou částí: první část 11. září v letním kině Gabriel Loci a druhá 7. listopadu v Kině Pilotů. Před a po projekci proběhne diskuze s výzkumnicí, filmařkou a dramaturgyní festivalu Jeden Svět, Leou Petříkovou, a spoluzakladatelkou CZEPSu, Evou Césarovou.

 

Promítané filmy: 

Images du monde visionnaire (rež. Éric Duvivier, 1963, Francie, 34 min) - EN dab., CZ tit. 

Images du monde visionnaire je zásadním dílem filmové tvorby Sandoz v několika směrech – je to film zajímavý svou experimentální formou, unikátní je však především jeho progresivní téma. Film je totiž pokusem o zachycení změněného stavu vědomí výtvarného umělce a literáta Henri Michauxe po požití meskalinu a hašiše. Michaux na filmu také aktivně spolupracoval. Za pozornost stojí i výtvarné zpracování snímku, které pracuje s Michauxovými vlastními kresbami, ale také se surrealistickými scénami evokujícími mimořádné stavy vědomí a psychedelický zážitek.

 

Acid (rež. Art Ciocco, 1971, USA, 25 min) - EN dab., CZ tit. 

Dokumentární film Acid tematizuje přímo fenomén LSD, shrnuje dosavadní situaci a poukazuje na stále relevantní otázky, týkající se léčebného potenciálu psychdelik. Film také vystihuje zásadní proměnu společenského postoje k psychedelickému tématu, který v důsledku kontroverzí a negativní kampaně nastal na konci 60. a na počátku 70. let, hlavně co se týče přístupu mocenských struktur, včetně samotné společnosti Sandoz, která se od výroby LSD v druhé půlce 60. let distancovala. I když tak Acid působí do velké míry ideologicky, přináší dnes raritní výpovědí výzkumníků (mezi nimi např. Stanislav Grof) a dynamické záběry vystihující dobové vnímání psychedelické kultury.

 

 

Concerto mécanique sur la folie (28 min, 1963) - FR dab., CZ tit.

V části své filmové tvorby se společnost Sandoz soustředila na mapování tématu duševního onemocnění, často však dosti nečekaným, až experimentálním filmovým přístupem, což je i případ snímku Concerto mécanique sur la folie. Film symbolicky propojuje duševní (ne)rovnováhu a mechanizovaný svět, když ve výpravných obrazech ukazuje cestu dvojice lidí prostředím strojů a umělých materiálů. 

 

 

La femme 100 têtes (20 min, 1967) - FR dab., CZ tit.  

Bizarní snímek La femme 100 têtes, tedy “stohlavá” anebo taky “bezhlavá žena”, představuje unikátní filmovou adaptaci kolážového románu surrealistického výtvarníka Maxe Ernsta. Film převádí Ernstovy snové koláže do pásma výjevů překračujících běžnou realitu i fyzikální zákony - lidé i předměty létají, neživé věci ožívají, vše je skládáno do bizarních koláží spojujících postavy, zvířata i krajinu. S farmaceutickou činností Sandozu zdánlivě nesouvisející snímek promyšleně odkazuje k surrealistické tradici, která se zabývala hlubinným zkoumáním podvědomí, snění, i dalších změněných stavů vědomí, a skrze bláznivý sled halucinogenních obrazů vytváří až psychedelické filmové pásmo.

 

 

Pořadatel

Česká psychedelická společnost, z.s.