Předprodej byl ukončen

Mockūnas-Blancarte-Windfeld (LT/US/DK)
KONCERT / Hudba – Jazz

Mockūnas-Blancarte-Windfeld (LT/US/DK)

pátek 13. září od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Litevský saxofonista Liudas Mockūnas v čele mezinárodního tria. Vzrušující hudební trialog hudebníků, kteří patří ke špičce na poli evropského free jazzu a volné improvizace. Jediný koncert v ČR!

Toto mezinárodní trio světově renomovaných hudebníků dokáže pracovat s neuvěřitelně širokým spektrem zvuků a nálad. Živelně se pohybuje v rozpětí od hutného energického projevu s přesahy do transovních hudebních struktur až k minimalistickým pasážím, které často vyústí do „romanticky“ zklidňujícího uvolnění. Koncert je jediným vystoupením této formace v ČR a pro příznivce improvizované a neortodoxní hudby je příslibem zážitku, na který se jen tak nezapomíná.

Liudas Mockūnas originálně propojuje to nelepší z tradice baltské jazzové a soudobé vážné hudby. Šíře jeho žánrového rozpětí sahá od freejazzu a volné improvizace, přes progresivní jazz s prvky elektroniky až po klasickou hudbu. Mockūnas je hudebník, který dokonale ovládá své nástroje a dokáže svou hru naplnit nebývalou invencí a expresivitou. Vedle klasického způsobu hry na tyto nástroje používá vlastní osobitou techniku, v níž uplatňuje cyklické dýchání, perkusivní techniky i práci s alikvótními tóny a multifonií. Ve výčtu hudebníků a souborů, s nimiž spolupracoval a dosud spolupracuje, najdeme taková jména jako Marc Ducret, Otomo Yoshihide, Vladimir Tarasov, Mats Gustafsson, Barry Guy David Murray nebo Chris Speed.

V Dánsku žijící americký kontrabasista a hráč na euphonium Tom Blancarte, se se již více než dvě desetiletí pohybuje na poli experimentální a improvizované hudby. Je známý hlavně z působení ve hvězdném elektroakustickém ansámblu trumptisty Peter Evanse, z free jazzového tria Totem, z post punkovéhu kvartetu Sweet Bandirty nebo z kodaňské kapely Tactical Maybe. Blancarte neustále posouvá umění improvizace do nových poloh a rozhodně se nebojí překračovat hranice. V jeho rukou se kontrabas stává buldozerem, který smete veškeré předsudky o tomto nástroji. S nejrůznějšími kapelami absolvoval turné po Severní Americe, Japonsku a Evropě, kde hrál jak na undergorundových akcích, tak i na prestižních mezinárodních festivalech.

Více informací

Christian Windfeld je dánský improvizátor, perkusionista a skladatel, absolvent Královské hudební akademie v Aarhusu v Dánsku. Windfeld je pověstný svým minimalistickým, ale vysoce expresivním přístupem k perkusním nástrojům, kdy často redukuje svou bubenickou sestavu tak, že se soustředí pouze na jeden nástroj s cílem překročit obecné vnímání jeho schopností. Vedle živého hraní s celou řadou nejrůznějších formací má na svém kontě přes 30 nahrávek jako lídr a kromě hraní se věnuje i tvorbě zvukových instalací. 

Další akce pořadatele

LUFT (Mats Gustafsson & Erwan Keravec) • Korhan Futacı - 26. září od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Iva Bittová & Duo Jedlinský - Fischer - 6. října od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Sabiwa (TWN/D) • Liew Niyomkarn (THA/BE) • sorbitol drops - 20. září od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Řevnice, ulice slepá - 18. září od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

DVA - 24. října od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Limbo (CZ/SK/UA) - 16. října od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Sýček • B4 - 10. října od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Ještě nejsem, kým chci být - 30. října od 19:00, Divadlo 29, Pardubice