Rok vdovy + beseda s tvůrci
KINO / PROJEKCE / Film

Rok vdovy + beseda s tvůrci

úterý 12. listopadu od 19:00
Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě
Vstupenky
Cena 160 Zobrazit ceny
prodej do 12. listopadu

Přístavky

Základní cena 160 Kč
Novoměstská karta 128 Kč
ZTP 80 Kč

Elevace

Základní cena 160 Kč
Novoměstská karta 128 Kč
ZTP 80 Kč

O akci

Rok vdovy

Film vypráví příběh o odvaze, naději a síle začít znovu po smrti životního partnera. Scénář vznikl volně podle deníků Zuzany Pokorné, které na pokračování a s velkým čtenářským ohlasem publikoval týdeník Respekt. V titulní roli exceluje herečka Pavla Beretová.

Po projekci se můžete těšit na besedu s režisérkou Veronikou Liškovou, protagonistkou hlavní postavy Pavlou Beretovou a psycholožkou poskytující podporu pozůstalým Denisou Švábovou. 

 

Tlumočnice Petra (Pavla Beretová) se vlivem tragické události musí smířit s tím, že se z ní ve čtyřiceti letech stala vdova. Brzy zjistí, že zármutek není jedinou výzvou, které musí čelit. Přidává se starost o dospívající dceru (Julie Šoucová) a tlak ze strany manipulativní tchyně (Zuzana Kronerová). A pak tu je celá byrokratická mašinerie, která smrtí člověka ožívá: hypotéky, půjčky, nájmy, poplatky, nekonečné dědické řízení. Mezi troskami svého života však Petra krok za krokem nachází odvahu k novému začátku… Celovečerní film natočený na motivy skutečných událostí je křehkou a dojemnou studií procesu truchlení v našem současném světě.

Film Rok vdovy je celovečerním hraným debutem dokumentaristky Veroniky Liškové (Danielův svět, Návštěvníci), která k jeho tématu říká: „Chtěli jsme, aby Rok vdovy přinesl na plátna kin silný realistický příběh ze současnosti, který bude citlivě hovořit o věcech, na které naše společnosti raději nemyslí. Příběh nejen o ztrátě životního partnera a truchlení, ale hlavně o novém začátku a síle žít svůj život sám či sama za sebe. A také o tom, že je nutné nalézt vlastní vnitřní svobodu a nezávislost, abychom ji dokázali dopřát také našim blízkým.“

Rok vdovy

Česká republika, Slovensko, Chorvatsko, 2024, 109 min, drama, film je nevhodný do 12 let


 

Tvůrci:

Režie: Veronika Lišková

Námět: Eugen Liška, Zuzana Pokorná

Scénář: Eugen Liška

Dramaturgie: Vojtěch Mašek

Kamera: Dušan Husár

Hudba: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz

Zvuk: Jakub Jurásek

Střih: Hedvika Hansalová

Architektka: Kristýna Khinová

Kostýmy: Aneta Grňáková

Masky: Linda Vondrášková


 

Hrají:

Pavla Beretová

Julie Šoucová

Zuzana Kronerová

Tomáš Bambušek

Lucie Žáčková

Jaromíra Mílová

Jan Novotný

Marie Švestková

 

 

Pořadatel

Novoměstská kulturní zařízení