Clara Levy: 13 Visions (FR) • d'incise (BE)
KONCERT / Hudba – Ambient, Elektronika, Experimentální, Klasika

Clara Levy: 13 Visions (FR) • d'incise (BE)

sobota 30. listopadu od 19:00
Divadlo 29, Pardubice
Vstupenky
od 90 do 150 Zobrazit ceny
prodej do 30. listopadu
do zdražení 13 dní

Základní vstupenka

Základní cena 150 Kč Koupit

vstupenka pro držitele ISIC, IYTC, ALIVE, ZTP

prodej pouze na místě na základě předloženého průkazu

Základní cena 90 Kč

O akci

Koncert skvělé francouzské houslistky Clary Levy, která v křehce kontemplativním programu 13 Visions vzdává pomyslný hold dvěma vizionářkám: německé mystičce Hildegardě z Bingenu a zásadní osobnosti současné americké hudby Pauline Oliveros. Support: d’incise.

Projekt 13 Visions je imaginárním setkáním dvou skladatelek, jejichž hudební estetika sdílí mnoho společných rysů, navzdory stoletím, která je od sebe dělí: Hildegardy von Bingen (1098–1179) a Pauline Oliveros (1932–2016). Jejich vize jsou konfrontovány v cyklu 13 skladeb pro sólové housle. Výchozím bodem tohoto projektu je textová partitura 13 Changes Pauline Oliveros, která sestává z poetických pokynů inspirovaných pozemskými či kosmickými událostmi. Tento projekt zachovává strukturu zamýšlenou Pauline Oliveros, přičemž její pokyny určují zvukový vesmír každé skladby prostřednictvím různých způsobů hry a příprav nástroje. Písně Hildegardy von Bingen se zde objevují jakoby ve stínu: dronující housle tu nabízejí střídmou, jemnou harmonizaci vybraných Hildegardiných melodií.

Clara Lévy je houslistka a improvizátorka, která se především zaměřuje na to, co je běžně nazýváno „novou hudbou“. V posledních letech se věnuje sólovým projektům, které zkoumají podmínky poslechu a dramaturgii koncertu (Outre-Nuit) nebo někdy nejasné hranice mezi interpretací a kompozicí (13 Visions). Pravidelně spolupracuje s předními evropskými soubory, mj. s HanatsuMiroir, Ictus, Contemporary Insights, Ensemble Nemo, Ensemble 21, a se skladateli, jako jsou Eva-Maria Houben, Clara de Asis, Jürg Frey, Kaija Saariaho nebo Klaus Lang.

d'incise je belgický zvukový badatel. Oceňuje pomalost, repetitivnost, zajímají ho analogové zdroje zvuku, ze kterých extrahuje ty nejmenší detaily, obsesivně zkoumá jednoduché procesy.